Einstein Bereidingswijze

Einstein coffee maakt gebruik van de hoogste kwaliteit koffiebonen. Hier trachten wij meer inzage te geven in onze bereidingswijze.

“Voorbereiding”

Na de oogst wordt er direct begonnen met het bereidingsproces. De zaden worden gescheiden van het pulp en hoornvlies waarna deze vervolgens worden gedroogd. Hierbij vallen er twee methodes te onderscheiden: de droge en de natte methode. Bij de droge methode worden de bonen, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, in de open lucht onder zonlicht voor vier weken onafgebroken gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd en wordt ervoor gezorgd dat de bonen niet gaan rotten. Deze droge methode is tevens de oudste methode en wordt vooral gebruikt bij de aanwezigheid van veel zonlicht en hoge temperaturen.

De natte methode behoeft 150 liter water per kilogram koffie. De bessen worden gereinigd in grote tanks en gesorteerd in een zogenaamde pulper waar het vruchtvlees middels mechanische druk van de boon wordt verwijderd. Tijdens de volgende fase, die binnen 12 – 36 uur plaats vindt na de eerste fase, begint het gisten waardoor het vliesje enzymatisch afgebroken wordt hierdoor is het afwasbaar. Vervolgens worden de bonen meerdere dagen gedroogd totdat ze, evenals bij de droge methode, een vochtgehalte van 12% bevatten.

In deze fase wordt de boon nog een laatste maal machinaal geschild om deze te ontdoen van de mogelijke resten van het vliesje.  Vervolgens worden ze zorgvuldig gesorteerd en verpakt in zakken. Hierna volgt de laatste kwaliteitscontrole welke volgens de strengste eisen worden uitgevoerd.

“Roasten”

Nadat onze bonen handmatig op kwaliteit worden geselecteerd op de plantages  worden de bonen tijdens het gehele brandproces nogmaals door onze koffiebrandmeester gecontroleerd om zodoende een optimale kwaliteit te waarborgen. Wij hanteren enkel het traditionele brandingsproces omdat wij ervan overtuigd zijn dat hierdoor de beste kwaliteit kan worden bereikt. Mocht uw interesse zijn gewekt en wilt u onze bereidingswijze graag persoonlijk meemaken dan kunt u middels onze website contact opnemen voor een afspraak.

Wanneer een koffie is gemaakt van slechts één soort dan worden deze “Single Origins” genoemd. Wij hebben op dit moment 16 “Single Origins” in ons assortiment opgenomen. Onze 6 “melanges” zijn daarentegen samengesteld uit 9 soorten. Aan het begin van het brandproces weegt onze koffiebrandmeester 21 kilo koffie af waarmee onze gasgestookte trommelbrander wordt gevuld.  Van deze 21 kilo koffie blijft er na het branden ongeveer 17 kilo koffie over. Dit aangezien wij u een kwalitatief hoogwaardig en puur product willen leveren en de koffie voor dit proces nog 18%  vocht en overige bestanddelen bevatte. Het brandingsproces neemt circa 20 minuten in beslag waarbij elke koffie-soort wegens zijn unieke samenstelling, herkomst en eigenschappen zijn eigen schema oftewel “brandprofiel” volgt.

Hieronder beschrijven wij in grote lijnen wat er tijdens het “brandingsproces” plaats vindt, echter een aantal geheimen houden wij voor onszelf. De koffieboon wordt verhit en begint bij een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius te veranderen. Tijdens deze eerste chemische reactie begint de doorlatendheid van de celwand te veranderen en begint het vocht dat de boon bevatte te verdampen. Ook beginnen er nieuwe verbindingen te ontstaan door de aanwezige eiwitten en koolhydraten. Tevens ontstaat de beroemde “Maillard-reactie” die op zijn beurt de kleur en de aroma beïnvloed. Bij temperaturen boven de 160 graden Celsius worden de in de bonen aanwezige zuren afgebroken en verbouwd. Opgesloten gassen oefenen tijdens dit proces een druk van maximaal 20 bar uit op de celwanden die hier op lange termijn niet tegen bestand zijn en hierop volgend een eerste luide knal (“eerste scheur”) veroorzaken. Vervolgens blijft de temperatuur stijgen om zodoende de rest van de suiker te laten karameliseren en bij een temperatuur van 200 graden Celsius beginnen de oliën, die de aroma’s en smaakstoffen bevatten, de koffiebonen te bedekken met een glanslaag om zodoende de koffiebonen af te sluiten en te coaten. Hierdoor blijven de geur- en smaak optimaal behouden. Het horen van een tweede knal is voor de roastmeester een duidelijk signaal het proces te onderbreken en de bonen af te laten koelen.

“Malen”

Hoewel het af en toe wordt onderschat, is het “malen” van bijna net zo groot belang voor een goede koffie als het “branden”. Wij adviseren dan ook om de koffiebonen vlak voor de bereiding te malen aangezien er volgens schattingen het eerste uur na het malen 40% van de aroma’s worden verspreid waardoor deze vervolgens verloren gaan. Wilt u koffie voor een langere periode bewaren dan adviseren wij om deze op te slaan in de door ons hiervoor speciaal ontwikkelde koffieblikken. Hierdoor blijven de geur en smaakstoffen beter behouden.

De koffie is erbij gediend om deze na het malen zo direct mogelijk in contact te laten komen met het water, dit om de aroma’s zoveel mogelijk te behouden. Dit komt tevens de geur en smaak ten goede.

Social Media

Twitter Facebook

Contact

EINSTEIN KAFFEE Rösterei GmbH
Franklinstraße 12
10587 Berlin

Telefon: +49 30 939 312 80
Telefax: +49 30 939 312 81

Contact Nederland: info@einsteincoffee.nl Contact Belgie: info@einsteincoffee.be

Contact Me